Varför behöver jag speciella dansskor?

Speciella dansskor används av dansare av många olika anledningar. För det första är de speciellt anpassade för den typ av dans de är gjorda för. Dansskor görs för att hjälpa utövaren att dansa, placera foten rätt under dansen, undvika skador och se snygg ut på dansgolvet!

Dansskon har en yttersula som ger bra glid på dansgolvet.
Dansskor tillverkas med en sula som ska ge bra glid på dansgolvet, för att dansaren ska kunna utföra de rörelser dansen kräver och undvika skador. Pivoteringar (vridningar) förekommer i de flesta danser och dessa kan ge stora påfrestningar på knän, vrister och andra leder om friktionen är för stor mellan sko och golv. Även golv kan vara olika tröga, därför görs skorna med olika sulor, men ofta är en sula i mocka eller läder ett bra val. Det finns också andra specialsulor, märket Bleyer har t.ex. utvecklat olika sulor i syntetmaterial som både är tåliga och med ett bra glid.

Dansskon ger foten stöd.
Dansskor har ofta en uppbyggd innersula som ger stöd i hålfoten, hälen och/eller framfoten. Ibland kan skorna i stället ha en urtagbar sula för att det ska vara lätt att lägga in en egen specialsula. Om det behövs, är det ofta en bra idé att komplettera med olika inlägg för att förebygga framtida fotproblem efter mycket dansande. T.ex. kan man prova att lägga in en pelott för framfoten för att förebygga försjunkna framfotsvalv.

Dansskor har ett utseende som passar ihop med dansen.
Dansskor är ofta designade efter den dans de är gjorda för, skorna är t.ex. ofta gjorda efter det mode som rådde då dansen hade sin storhetstid. För exempelvis lindy hop betyder detta mycket svart/vita skor som var mode på 30-40-talen. Dansskor har också ofta ett speciellt mode, för att passa kläderna som dansarna bär och för att passa dansarens behov av att glänsa lite extra, eller smälta in på dansgolvet.

När är det dags att köpa sina första dansskor? På en gång! Visst kan man testa att dansa med “vanliga” skor, men för att undvika skador, hänga med i de rörelser dina lärare visar och få en större upplevelse av dansen, så finns det ingen anledning att vänta. Mejla eller ring mig gärna för ett samtal om vad för skor du kan behöva!

Lycka till, och hoppas vi ses på dansgolvet!