Hur sköter jag mina skor?

Allmänna råd

Dansskor har en tendens att bli varma och svettiga efter en kväll på dansgolvet så kom ihåg att ställa fram dem för att vädra ur dem när du kommer hem och tar av dig skorna. Knöla gärna ner tidningspapper som kan suga upp fukten ur lädret, eller använd skoblock. Förvara skorna uppställda hemma eller i en skopåse som andas. SmellWell är en liten kudde som du kan lägga i skorna för att dra ur fukt och på så sätt undvika lukt i skorna. De kan användas igen och igen.

Mocka

Vi rekommenderar att du sprayar dina nya mockaskor med impregneringsspray innan du använder dem första gången. Sprayen hittar du i skoaffären/hos skomakaren och är en bra investering. Impregneringen gör att smuts inte fastnar lika lätt på skon och är lättare att borsta bort när det händer.
Om dina mockaskor blir smutsiga eller dammiga, borsta dem försiktigt med en mockaborste. Vid envisare fläckar finns det också ett sorts ”suddgummi” att köpa hos välsorterade skomakare som man kan använda för att ”sudda” bort fläcken. Man kan också pröva att försiktigt torka av mockat med en fuktig trasa, men tänk på att mockat ”fäller” om man gnuggar för mycket. Har mockat börjat bli lite blek kan man bättra på färgen genom särskild mockafärg.

Skinn

Underhåll skinnet genom att regelbundet smörja in dem med till exempel läderbalsam eller vit, svart eller brun skokräm (utan lösningsmedel) och borsta dem glansiga med en mjuk skoborste.
Vill man ha dem extra blanka kan man blanka upp dem med en kasserad nylonstrumpa som sista behandling.
Välskötta skor håller sig fina mycket länge!

Yttersulor

Skinn eller mocka är vanligast för dans. Man kan också stöta på plast (som skinn, fast blir inte lika repigt och är därmed glatt längre) eller gummiblandningar i sneakers. Skinn är mycket glatt från början men blir trögare ju mer man använder skorna och ju repigare sulan blir.
Med mocka är det tvärt om – sulan blir glattare ju mer den används. Vill man återfå trögheten kan man rugga upp sulan med en sulborste anpassad för ändamålet.

Innersulor

När man använt sina skor är det viktigt att låta dem vädra ordentligt för att förebygga dåligt lukt och för att skorna ska hålla sig fräscha och snygga längre. Skor med löstagbara innersulor bör tas ut ur skorna efter användning så skor och sulor vädras för sig. För bäst vädring bör du inte ha kvar skorna i en väska eller skopåse.
Om skorna börjat lukta kan man med fördel byta ut innersulorna. Det finns då många olika varianter att välja på, dels tunna för bättre hygien och uppbyggda för mer komfort men också halvsulor för trampdynorna eller hälstöd.
Man kan också använda sig av anti-lukt spray som man sprayar inne i skorna och på sulorna.